Stort tillykke med din nye irsk setter hvalp! Der ligger mange spændende oplevelser og venter på jer ude i fremtiden, men der er lidt arbejde som skal gennemføres før i kommer der til. Her er lidt inspiration til hvordan du kan få en lydig, tillidsfuld og social fugle- og familiehund.
1. Socialisering
2. Kontakt
3. Indkald op kort afstand
4. Sit (tidlig lydighedstræning)
5. Bilkørsel
A1. Socialisering
At hvalpen er vokset op hos en familie med børn eller med jævnlig besøg i huset, er alfa omega for hundens videre udvikling. Er moderen tryg ved besøg til hvalpene eller er de overbeskyttet og ikke udsat for gæster? Det kan have stor betydning for det videre forløb. En tryk og socialiseret hvalp er meget lettere at arbejde med end en hvalp der er opvokset i kennel og derfor ikke haft daglig kontakt til feler mennesker. .
Her får hvalpene og moderen ro de første 14 dag. Kun dem der plejer at komme i huset får lov at kigge til dem. Ved at give moderen ro slapper hun mere af med hvalpene og begynder langsomt at lade de andre hunde i flokken kigge til hvalpene. Vi har fysisk kontakt med alle hvalpe hver dag og tjekker at alt er som det skal være og vænner hvalpe til berøring og fysisk kontakt.
Vores hvalpe bliver født i køkkenet eller stuen og bliver helt fra starten vant til forskellige og ofte høje lyde fra køkkenmaskiner, musik eller mennesker der taler sammen. Først når hvalpene er klar til at komme ud i den fri luft flytter vi dem ud i jagtstuen hvor de selv kan gå ud i hundegaarden og ind gennem en hundelem. På den måde bliver de også hurtigere renlige.
A2. Kontakt
Kontakten etableres bedst udendør hvor hvalpen har mulighed for at vælge det modsatte.
1. Kontakt - fortsat
2. Gå pænt i snor
3. sit, dæk, bliv, stå
4. Indkald på afstand
B1. Kontakt - fortsat
Kontakten er fundamentet du bygger den videre dressur på. Er den svag vil du ikke lykkedes med at udvikle et samerbejde.
En af de mest hyppige fejl i denne periode er at vi konstant opsøger hvalpe - ofte fordi vi er bange for at den skal løbe for langt væk. Herved oplever hvalpen at den trygt kan bevæge sig længere væk, du følger jo altid med. Prøv i stedet at lade det være op til hvalpen at holde øje med dig.
Løber hvalpen væk fra dig bevæger du dig i den modsatte retning. Vend ryggen til og kig dig i stedet let over skulderen for at observere hvordan hvalpen reagerer. Reagerer den ikke kan du gemme dig og først træde frem når hvalpen har ledt efter dig. Lad være med at blive alt for begestret når hvalpen tager kontakt, men ros den kort og gå videre sammen med hvalpen.
På sigt vil vi gerne have unghunden til at krydse forbi dig så ros den kort hver gang den tager kontakt til dig og send den hurtigt videre. Den må ikke få oplevelsen af at blive koblet hver gang den kommer ind til dig.
1. Dæk på afstand
2. Søgstræning
3. Ro
4. Apporteringstræning
5. Introduktion til fugl
C5. Introduktion til fugl
Der er mange forskellige holdninger til hvor tidlig en ung hund skal introduceres til fugl.
Min erfaring er at der ikke er nogen grund til at introducere en ung hund til fugl før den har en velfungerende stop-funktion.
De første gange en ung hund har stand for fugl er det vigtigt ikke at haste med at give en rejseordre. Lad endelig hunde står så du langsomt kan forlænge den tid hunden kan holde standen. Her efter kan det være en fordel selv at gå op og rejse fuglen således at hunde ikke er i bevægelse når fuglen letter og derved har lettere ved at respektere din stop komando.
opdræt af Irsk Setter